Bilderna nedan på hästen har jag lånat från Lamias blogg, då hon har skrivit ett bra inlägg om hur farligt det kan vara med billigt, dåligt läder som behandlas för att lura ögat.psofsweden -utslag2 psofsweden -utslag1

Men vad är då det farliga med kromgarvat läder?
Krom(III)salter som används i garvning klassas inte som cancerframkallande men kan ge  allergisk reaktion vid upprepad hudkontakt samt passera moderkakan hos gravida och koncentreras i fostret. I födan är krom(III) ett livsnödvändigt spårämne och behövs för blodsockrets omsättning. Det är krom(VI)salter som är mest farliga för människa och miljö.

Ämnet är miljöfarligt och giftigt samt kan ge allergi vid hudkontakt. Krom(VI) kan ge cancer
vid inandning då molekylen främjar bildandet av syre innehållande radikaler som orsakar
skador på DNA och vävnader. Ämnet kan orsaka astma, luftrörskatarr och pneumoni, en sorts lunginflammation.

Under vissa omständigheter kan krom(III) oxideras till krom(VI). Omvandlingen sker
vanligtvis i samband med syre i extrema pH förhållanden. Inom läderproduktionen
kan omvandling ske vid neutralisering före färgning samt vid blekning. Därför är det
viktigt att se till att garvning sker i rätt miljö med rätt pH.*

indien2

Som ni ser på denna bild är det en synlig skillnad mellan kromgarvat läder och ekologiskt garvat läder. Kromgarvat har en insida med blå/grön ton (ligger i högar till höger i bilden) och man kan se den på tränset hemma och man skär i lädret. Däremot så kan man genomfärga lädret för att dölja kromranden. Kromgarvat läder är väldigt billigt och processen går mycket fortare. Efterfrågan på ekologiskt garvat läder är inte så stor som vi önskar. Varför? Vi är jätteengagerad i att köpa ekologisk gruka, ekologiskt kaffe, ekologisk marmelad och ekologiska strumpor, men när det kommer till ridsporten och dess produkter ställer vi aldrig frågan. Varför är det så? Allting som vi har till våra hästar är nästan tillverkat av läder eller har läderdetaljer och jag tror ni håller med mig om att det är mycket läder i varje sadelskåp… Eller hur?

Nej, nu måste vi börja ställa krav på att även allt vårt läder som vi använder till våra hästar och hund är ekologiskt och framtaget på sjyssta villkor. Både för vår, djurens, miljöns och människornas skull.

Så, det är lätt att tro att man köper finaste lädret eftersom produkten i sig kostar mycket pengar. Men ibland får man fråga sig; betalar jag för märket eller betalar jag för materialet? Självklart går detta hand i hand men stora, dyra märken tillverkar i vår fabriker tillsammans med andra märken som jag tror all ni känner till (klädernas motsvarighet till Ullared). Det som är såååå lyxigt tillverkas oftast under samma tak som mindre lyxiga märken. Så låt er inte luras av glassiga fasade och lyxiga tags om märket inte kan berätta om sitt läder…

*Källa: Skotillverkningens fotavtryck – En analys av olika garvningsmetoder. Sofia Borg, Paula Gustavsson

 

Share:

2 comments

  1. Emmy 12 februari, 2014 at 21:46 Svara

    Man lär sig väldigt mycket av att läsa på er sida!
    Läste inlägget på Lamias blogg igår, väldigt värt att skriva om! Önskade dock att hon kunde ha utvecklat det med vad som gör lädret dåligt. Men nu har jag fått den infon jag ville ha, från er! Tack!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *