Alla gör vi misstag. En del ångrar vi gruvligt, andra blir nyttiga lärdomar. Du kommer att fortsätta göra flera misstag, jag likaså. Det ingår i livet. Om det nu är så, kan vi lära oss att göra dem mästerliga?

Hur troligt är det att du skulle känna till kyrktornet i Pisa om det inte var för att det lutade? Det var givetvis ett misstag från början, inget som gjordes avsiktligt. Lutningen blev dock själva succén!

Jackson Pollock råkade stänka färg från sin pensel ned på målarduken. Dropptekniken var född.

Uppfinnaren Spencer Silver ville skapa ett superlim, men fick bara till ett lim som med lätthet gick att få bort. Resultatet av det misslyckade försöket blev ett lim som lade grunden till Post-It lappen.

Vid ett tillfälle hade Alexander Fleming av misstag råkat få in mögel i en av sina bakterieodlingar. Det blev starten till upptäckten av penicilllinet. Miljoner liv har sedan dess räddats tack vare det misstaget.

Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.

Den meningen ur Tomas Tranströmmers dikt Gläntan passar väl in på dagens ämne, tycker jag.

Visst finns det misstag som inte går att sätta in på det här kontot. Saker man skulle vilja haft ogjorda. Men går något snett idag, förbanna inte bara situationen, eller dig själv, utan ställ även frågan:
Är det här bara negativt? Hur kan jag vända det här till något konstruktivt?

Någon sa en gång att fel tåg tar dig ibland till rätt station. Misstag kan också leda oss till något bättre.

20140409-083323.jpg

1 comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *