Är det bättre att ha älskat och förlorat – än att aldrig ha älskat?

Jag har ställt den frågan till ett antal människor det senaste. Nästan alla svarar, utan större betänkligheter, att det är bättre att ha älskat och förlorat än att aldrig fått uppleva det. De flesta instämmer alltså i Lord Alfred Tennyson, som myntade uttrycket.

Ändå har vi alla förlorat.

Människor vi älskat, idoler vi beundrat, vänskap vi värderat. Arbeten vi trivts med, relationer vi velat behålla, ögonblick där allt varit perfekt. Alla har vi älskat något som vi saknar idag. Ju äldre du är, desto mer finns antagligen på listan över tappade objekt. Vi vet verkligen hur det är att förlora.

Om nu alla har den här erfarenheten, då borde förslagen på hur man går vidare vara lika många. Men frågar man någon hur man släpper taget om den tid som flytt och går vidare mot något bättre blir svaren få. Tiden läker alla sår, sägs det. Är det allt?

Det beror nog på vad handlar om. Vissa saker är enklare att lämna bakom sig, andra sitter som ett tuggummi under skon och följer dig var du går. När taggen sitter för djupt för att tiden ska räcka som botemedel, vad gör man då? Jag har också varit där.

Min slutsats är att vi är beredda att betala ett högt pris för att få älska. Kanske är det också en nyckel till att kunna få ut taggen. Du behöver inte ångra en förlust när man betänker att du ändå hellre tar det än att du aldrig ens hade fått chansen att älska. Du tar risken att förlora varje gång du vågar älska, men det är värt det. Tennysons citat är en påminnelse om det. Det var i alla fall vad jag behövde den gången. Kanske hade jag bara glömt bort det, för i samma stund som jag förstod det kunde jag sluta fred med det som hänt och sluta leva i det förflutna. Om du har fastnat där, då vänder jag mig till dig:

Om det verkligen ÄR bättre att älska och förlora, varför inte släppa taget och våga börja älska igen?

20140224-083231.jpgTexten är från Olof Röhlander, www.upphopp.se

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *