Dagen jag slutade min fasta anställning gick jag ut genom dörren, satte mig i bilen och skrek. Jag var så jävla lycklig. Jag var fri och jag hatade alla saker jag var tvungen att göra fast jag visste att det kunde göras annorlunda och mycket effektivare. Men min arbetsplats var inte dålig, den var nog helt ok och det var jag som inte kunde vara en människa som jobbade för någon annan. I Indien finns det ett citat från en av deras främsta entreprenörer, Dhirubhai Ambani, som har sagt följande:

-

Det var exakt den här känslan jag gick med och jag kände hur jag jobbade för någon annans dröm. Nu, några år senare har jag insett att grundaren av det företaget och jag är så jävla lika…  Nu tror jag inte världen skulle fungera om alla tänkte som han, jag och Dhirubhai Ambani. Det måste finns alla typer av människor för annars kan aldrig någon bygga sin dröm för det kan du aldrig göra helt ensam. Jag bygger inte PS själv, jag gör det tillsammans med ett helt oslagbart team som vill se PS växa lika mycket som jag vill. Det är få förunnat att ha personer som vill ditt företag så väl som mina kollegor vill.

Skulle jag ha mött mig själv för några år sedan hade jag upplevt mig själv som för hård, för otålig, för snabb, för krävande, för pushig, för uppstudsig och för kreativ, för påhittig, för… Ja, allting som kan hittas på listan nedan. Jag har inte mycket över för ”långsamhet” och jag får panik över människor som försöker styra mig. Men det är väl tur att man får sin ”diagnos” någon gång här i livet. Kanske har du samma ”diagnos” som jag?

Här är tolv tecken som många anser vara något negativt, men som faktiskt kan vara tecken på att du är menad att bli entreprenör.

1. Hatar när inget händer – Du har svårt att se varför saker och ting alltid ska göras på ”det gamla hederliga sättet”, utan att någon kan förklara varför. Du är ingen person som vill sitta och titta på och du är inte heller en person som vill följa flocken.

2. Lätt uttråkad – Du finner dig lätt uttråkad och andra ser på dig som ett problem. Men ingenting är fel med dig förutom att du är uttråkad med aktiviteter som inte är utmanande nog. Det är därför du hatade de flesta lektionerna i skolan. Bill Gates hoppade t ex av college för att senare bli en av världens rikaste män.

3. Fått sparken från tidigare jobb – Du är för kreativ för ditt eget bästa när det gäller att arbeta för andra. Kanske har du fått sparken från tidigare anställningar. Att bara vara en kugge i hjulet är svårt då du vill skapa något andra kan inspireras av och bidra till.

4. Stämplad som rebell – Du vet att storhet ligger utanför linjerna av likformighet och tycker inte att politik, lagar och förordningar gäller dig. Du har beskrivits som en rebell och regelbrytare som skulle trotsa gravitationen om du kunde.

5. Står emot auktoriteter – Du har hela ditt liv stått emot auktoriteter som dina föräldrar, lärare och chefer. Du går inte hand i hand med överenskomna normer i grupper eller i samhället du arbetar och lever i.

6. Redo att förbättra allt – Du tittar alltid på hur du kan göra saker och ting bättre. Dessutom är du påstridig och delar fritt ut dina tankar och idéer till förbättring, även när du inte är tillfrågad.

7. Dålig på att kallprata – Du har svårt att göra den typ av småprat som ger lugn till så många människor. Det känns som ett slöseri med tid och gör dig bara obekväm.

8. Jobbig uppväxt – Du kan ha fått mycket kritik, retats och även mobbad som barn eller tonåring. Detta har fått dig att vilja bevisa för världen att du verkligen är en kraft att räkna med.

9. Besatthet – Du kanske har blivit stämplad som besatt eller med tvångsmässigt beteende eftersom när du väl påbörjar något har du svårt att släppa taget. Låt inte någon övertyga dig om att det är en sjukdom eller en brist. Alla de stora entreprenörerna gräver ner sig totalt i sitt arbete och sin vision. Howard Schultz höll t ex fast vid Starbucks även när hans familj försökte övertala honom att lägga ner.

10. Rädd för att gå solo – Entreprenören inom dig är rädd för att gå på egen hand – men samtidigt livrädd för att inte göra det. Denna rädsla är vanlig i vårt samhälle eftersom vi har lärt oss att tro att entreprenörskap är mycket mer riskfyllt än att ha ett ”fast jobb”. Verkligheten är att osäkerheten finns i båda.

11. Svårt att varva ner – Du kan inte sova på natten eftersom du inte kan stänga av dina tankar. En affärsidé kan även visa sig i drömmen. Nästa morgon finner du dig fortfarande slukad av tanken vilket distraherar dig från jobbet du ska utföra.

12. Passar inte in i normen – Du har alltid känt dig lite utanför.

Tills du vänjer dig vid tanken att du är i själva verket skiljer dig från de flesta människor, kan det vara ett problem. Eller blir det precis den motivation du behöver för att erkänna entreprenören inom dig, som skriker för att komma ut.

Källa: Entrepreneur.com

Share:

5 comments

 1. Jennie 15 januari, 2015 at 07:38 Svara

  Mycket intressant inlägg. jag själv är inte alls som på listan utan jag är en person som älskar tryggheten i att vara anställd. Men jag känner igen personer som du på mitt kontor och de borde man släppa loss…

 2. josefine 16 januari, 2015 at 20:57 Svara

  De va som o läsa om mig själv! Ja e anställd, men ja vet att ja ska bli min egen chef, men nåt ja brinner för, hade inte kommit på vad, men för ett halvår sen, slog de mig! Ja ska bli sadelprovare eftersom ja e helt nördig på tillbehör!
  Min coach kallar sånna människor som listan beskriver som: ”du är en Doer! ”
  Är så inspirerad av dig!!!

  • Karin 17 januari, 2015 at 17:26 Svara

   Åh heja dig, Josefine.
   Fan, när du väl har kommit på det kan du inte tänka på något annat. Det brukar liksom vara så.
   Kör hårt!

   Kram

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *