Vi alla vet att det finns företag som lever på att kopiera andra företags produkter. Nu tänker jag på ridsporten och jag hade en diskussion med Horze produktchef nyligen angående hur de såg på att kopiera andra företags produkter. Han sa att de gjorde det i början (de firande nyss 10 år) men att det inte var vad företaget stod för och har slutat med det helt. Heder åt Horze som dessutom satsar stort på sina två egna märken.

Hur tänker företag som verkar ha som affärside att inte tänka själva? Hur tänker de när de har personal som säker är jätteduktig och kreativ, men ändå ska använda sin kunskap åt att kopiera andras saker och inte få komma på egna. Har de ett team med folk som scannar nätet på nya produkter som de köper in. Har de en timmer om dagen då det är fokus på att ”leta-efter-saker-vi-kan-kopiera”?

Varför vill man sno idéer som andra har kämpat med och spenderat otaliga timmar, resor och pengar på att test och få fram? För mig är inte det Sverige 2013 att göra så, för mig är det att tänka bakåt, fel håll alltså. Är det framtiden att kopiera dåtid? Är det nyskapande att inte tänka själv utan att göra billiga kopior på andras framgång. Det borde vara som att sitta fast i ett karaoke-träsk och bara få sjunga covers på andra artisterns hits.

En annan tanke är ju alla som köper kopior. Utan dessa kunder skulle ju inte företagen finnas. Däremot är det väldigt bra att det finns utrustning i alla prisklasser och av olika typer av kvalitéer. Man ska helt klart anpassa sina inköp efter sin plånbok, ingen bli lycklig av ett dyrt träns i sadelkammaren om man inte kan betala sina räkningar. Det som däremot inte är ok är när man köper en produktkopia och stödjer företagens handling.

Nä, stort cred åt alla er som kämpar med era egna idéer, lösningar och innovationer vi kan köpa och företag som låter sin personal utveckla egna produkter.ps of sweden indien 11Gud förbjude att dessa benskydd dyker upp någon annanstans i framtiden!

Share:

4 comments

 1. rebecka 8 november, 2013 at 18:41 Svara

  alla kanske inte har råd med ett träns för ex 2000kr, då kanske man hittar ett liknande någon annanstans för kanske 500kr, såklart köper man ju det som är billigast, sen är det ju inte rätt att kopiera andras produkter, håller med dig helt där! 🙂 men sen det jag skrev, man kanske verkligen vill ha det där snygga schabraket! Men oj, har inte råd, blir ledsen, sedan hittar man ett som är billigare! så blir man ju jätte glad iaf!:)

 2. Jenny 10 november, 2013 at 12:13 Svara

  Måste påpeka att ni har ju gjort ett förträffligt liknande träns som Dyon Working Collection! Räknas inte det som kopieri? Jag menar, folk klagar på att Hööks som också har kopierat. Kul med svar, mvh jenny

  • Karin 10 november, 2013 at 16:29 Svara

   Just detta träns är likt i nosgrimmans utformning, det vill säg att det är platt. Dock så skiljer sig vårt träns helt från detta träns eftersom vår nosgrimma är mycket längre än deras. Detta har vi gjort för att inte vårt träns ska skava på kindbenen och trycka på nervutskotten. Pannbandet och också svängt och nackstycket är helt annorlunda. 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *