Eftersom Kina har starkt censur så kommer nu inläggen från min resa till Kina och Shanghai.

Ja, jag måste säga att Kina är landet som jag inte riktigt hade satt på mitt topp 5-lista över länder jag verkligen ville besöka och nu när jag är här så kommer det inte hamna på listan över länder jag vill besöka igen för enbart nöjes skull. Men jag ska inte totalsåga Kina utan det har många fördelar också. Men en stor nackdel är ju censuren vilket gör att jag inte kunnat komma in på bloggen och inte heller på Instagram och Facebook. Det senare har dock enbart varit bra och jag kallar det sociala media-detox. Helt rätt för mig.

Flyget hir gick superbra, vi fick till och med varsin grå pyjamas som vi gled omkring i och såg ut som fånga i någonting liknande ”Grey is the new black”, men sköna var de och jag brukar ju ha svårt att sova på plan men på andra flyget sov jag riktigt bra. Första planet var strax över 6 timmar och sedan väntade vi 1,5 timme i Doha och sen 8 timmar till Shanghai. Det roliga med att byta plan, om det nu finns nåot roligt, är att man får göra samma saker två gånger. Två gånger mat och två gånger bubbel. Det gäller att se det goda i allting och det är väl någonting som verkligen stämmer väl in på denna resa. Herregud vad vi har varit på äventyr och jag är rätt van vid äventyr men just denna resa är lite over the top.

image

Hur som helst så blev vi hämtade av en chafför på flygplatsen och han körde oss till Nantong, ca två timmar utanför Shanghai men det var ju kö så det tog tre timmar. Vi tänkte ju inte på att man ska ha med sig eget toalettpapper så efter att vi efter mycket om och med försökt förklara för chaffören, en ung kille som man tyckte borde kunnat lite engelska, att vi behövde gå på toaletten så stannade vi på en mack och gick på toa. Eller gick på ”hålet i marken” och sen dess så har vi nu alltid en servett med oss i väskan så vi kan vara beredda om vi behöver emergency pee…

Hotellet i Nantong var riktigt fint och jag kände direkt att detta kommer bli den första resan som jag har gått ner i vikt på eftersom maten är av en annan karaktär. Om den är god, noooo…. Den är vidigt. Det smakar ingenting och den innehåller konstiga saker.

Dag 1 så gick vi och åt lunch med personerna vi jobbade med i fabriken och restaurangen bjöd på levande föda. Till och med sköldpaddor hade de i akvarium (läs glaskuber med vatten i) så man kunde få de färska. Så vidigt. Det är ingen av oss som äter kött just nu och det känns tryggast så. Jag respekterar deras kultur och att de verkligen utnyttja allting på djuren, och jag inser att jag reagerar så starkt för att jag är ovan vid detta. Sen är det ju det här med hur man äter. Man äter högt och man smakar och man sörplar och man grejar och donar. Folk som känner mig vet att jag stör mig sjukt mycket på ljud från folk runt omkring mig så detta är en utmaning delux. Dessutom får man röka överallt, även inne på hotellen och i köpcentrum och överallt. Speciellt på restauranger och i taxibilarna…

Men vi har det extremt roligt och vi skrattas massor åt alla saker vi upplever.

imageGod mat var det i alla fall på planen hit! Mums!

Share:

3 comments

  1. annawestin89@gmail.cim 18 juni, 2015 at 08:48 Svara

    Åh jag var oxå så besviken på maten i Kina!!! Min kräkreflex gick varm under båda veckorna som vi var där!! Såg du bär folk satt och åt befruktade ägg?!?? Alltså en hel liten död kyckling med fjun och allt!! Usch mår illa när jag tänker på det!
    Hoppas resan var härlig i övrigt!! //Anna

    • Karin 18 juni, 2015 at 16:04 Svara

      Åh blääää… Ja, vi har ju ett annat sätt att se på djur och husdjur och då blir vi så lätt äcklade och illa till mods. Men jag slapp se det du beskriver för vi åt nästa bara ”western food” för att slippa utsätta oss för risken att vilja gå ut från restaurangen innan vi knappt kommit in…

      Kram

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *