I går åkte vår Max ner till Amasterdam för att flyga över till soliga och varma Wellington, Florida. Jag tänkte berätta lite om hur det går till när man flyger över sin häst för jag vet att det är många som är intresserade av att sälja hästar till USA och jag visste själv ingenting om det innan jag påbörjade detta äventyr.

Varför åker Max till USA? Jo, för att han ska säljas där borta. Amerikanarna är väldigt intresserad av hästar som är välutbildade och har otroligt bra psyke, så det finns en enorm marknad för just denna typ av häst. Dessutom har de oftast en stor plånbok och man får i regel mycket bättre betalt för hästarna i USA än i Sverige. Det finns med andra ord många ambitiösa amatörer som har pengar att spendera på en fin häst som de kan känna sig trygga med och som de kan tävla på…

Max kommer att bo i Wellington nu när han åker över och han kommer att säljas av en av mina kontakter där borta. Eftersom vi är i Florida ganska ofta nu i och med att vi har startat upp ett amerikanskt PS of Sweden Inc, så börjar vi får ett stort och bra kontaktnät.

Men hur gör man om man vill flyga sin häst till USA?
Det är inte så svårt, det är mest lite meckigt men när man vet hur man gör är det pluttenkelt. Det du måste börja med, förutsatt att du har någon som tar emot hästen på andra sidan och du vet vart du ska göra av hästen, så är det blodprover. Så fort du har bestämt dig för att skicka din häst så tar du blodet, det har inget direkt förfallodatum men gör det så snart du kan om hästen väl ska resa.

Hästen måste testas för fyra saker när det gäller USA. Det är olika i olika länder men till USA ska du testa följande:

– Coggins
– Glanders
– Dourine
– Piroplasmos

Det man letar efter i blodet är ungefär som ”Häst-HIV” och någonting som är enormt ovanligt. Veterinären som tog blodet på Max sa att hästar med dessa sjukdomar oftast redan är avlivade, så risken att din häste fastnar i blodprovet är ungefär lika med 0. Däremot är det fler saker du ska testa om din häst är hingst eller sto och detta är också mycket dyrare. Men du kan ringa ut vilken veterinär som helst att ta blodet. Du får sedan små ampuller med blodet som du själv ska posta till ett laboratorium i Tyskland (Laboratory Dr. Böse GmbH). Det kan skickas som det är, det ska alltså inte kylas ner eller liknande utan stoppa det i ett vadderat kuvert och posta det.

Innan du tar provet så ska du helst ha kontaktat en transportör. Jag använder mig av Jenny Tholin Transport och henne kan jag varmt rekommendera. När du kontaktar henne, eller någon annan transportör, så får du också alla underlag du behöver till dina blodprov. Du hittar annars underlagen på laboratoriets hemsida.

Vad kostar det då att ta proverna? Jo, det kostar totalt 212 Euro (ca 2020 SEK) att ta dessa fyra prover och då ska man betala med kort innan de gör testerna. Provets resultat har du efter ca tre dagar och du får svaret på e-mail. Svaret på proverna ska du sedan mejla vidare till din transportör som sen kan boka flyget efter det att de vet att hästen är frisk.

Det är viktigt att man skickar en häst som är frisk och kry eftersom resan är lång och lite påfrestande. Det man helst ska göra, om hästen inte ska tävla direkt vid ankomst, är att ”trappa ner” i ridning och i kraftfoder så hästen inte står överladdad under den långa resan. Det är oftast då skadorna uppkommer. Är din häst däremot van att resa, vilket Max är, så är det inga kostigheter för hästarna att flyga. De får t.ex. inte ont i öronen som vi får…

När hästen sen ska flyga så kan man välja på olika klasser, precis som för oss människor. First, business eller economy och i first så flyger hästen själva i en container, i business så delar två hästar på containerna och i economy så delar tre hästar. Max flyger first class så klart… Nä, skämta bara, han flyger i economy. Prisskillnanden mellan business och economy är ca 15 000 SEK och då får jag inte ens några flygpoäng, haha. Hästen får oftast inte ha några skydd på benen alls utan ska åka helt nakna. Att åka med benlindor eller transportskydd innebär oftast större risk för hästen än att åka naken. Med på planet finns alltid flera professionella hästskötare och ofta även en veterinär eller en djurvårdare med veterinärkompetens. Hästen har fri tillgång på hö och vatten under hela resan.

Flygresan över (enkel väg) kostar för Max 4825 EURO (ca 45 500 SEK). När hästen väl har landat så ska den stå i karantän 2-3 dagar och det kostar 2600 USD (ca 22 200 SEK). Summan för att enbart flyga hästen över och få honom insläppt i landet kostar alltså ca 69 800 SEK. I priset ingår dock transport med lastbil ner till Amsterdam där han sedan i morgon lyfter för att 9 timmar senare landa i Miami.

Försäkring då?
Ja, det är viktigt att du har din häst försäkrad. Max var försäkrad i Agria och i samma stund som han sätter sin hov i USA så upphör Agrias veterinärvård att täcka hästen. Livvärdet finns fortfarande kvar på hästen men ofast så är ju livvärdet inte så högt på hästen utan vi brukar ju ha högre veterinärvård.

Jag har försäkrat Max i ett amerikansk försäkringsbolag (och sagt upp Agria, jag behöver inte två försäkringar på hästen) och jag har skrivit upp livvärdet på honom samt att han har hög veterinärvård så han är nu högt försäkrad. Premien för en försäkring i USA är ca 3,5 – 4% av det värdet man vill försäkra hästen för. jag försäkriade Max i det amerikanska bolaget redan innan avfärd och har man en bra agent man jobbar med så behöver hästen inte ens genomgå en hälsoundersökning. Däremot gjorde jag en undersökning ändå därför att jag vill vara 100% säker på att Max mår tiptop och det känns skönt att ha det på pappret.

Ja, det är ingen billig historia att skicka hästen till USA, däremot kan det vara väl värt det om man vet med sig att chansen att sälja sin häst är stor.

I morgon fortsätter vi uppdateringen kring Max och hans resa till USA.

unnamed (4)Max anländer hos Klatte i Hollande.

unnamed (7)Han reste med Åby Horse Line ner till Amsterdam.

unnamed (5)Max betas utanför Klettes anläggning. De tar väldigt väl hans om hästarna och det är ju vara vid att hantera världens främsta atleter, så de vet hur man tar hand om djuren på bästa sätt.

unnamed (6)Max i stallet hos Klatte.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *