Om du åker till en pizzeria och beställer en Vesuvio, så kostar den ungefär lika mycket på alla ställen. I priset betalar vi för degen, fyllningen, lokalen, lönen, och så lite övriga kostnader på det. Den som har en skyhög lokalkostnad måste så klart ta mer betalt för sina pizzor än den som har betydligt billigare. Den som har väldigt mycket personal måste kränga mer pizzor för att få det att gå runt, alternativt höja priset för att täcka de kostnaderna. Det är ju ganska enkel matematik. Så, om du som pizzaköpare vill ha allt, så får du också betala för det. Centralt läge kostar extra, dubbel fyllning lika så. Snabb service kräver mycket personal, vilket också ger mer omkostnader. Summan av inkomsterna måste helt enkelt bli mer än summan av utgifterna.

Samma sak gäller en bil. Vill du ha ett standardutförande så kostar det en viss summa. Vill du sen ha större motor, skinnklädsel eller extraspecialutformat anitisladdsystem och den nyaste backkameran, så kommer du också att få betala för det. Vill du sen köpa extra lyx så byter du till ett annat märke eller en extra påkostad modell, just för att där har man specialiserat sig på den mer exklusiva känslan. Små finesser som du kanske egentligen inte behöver, men som visar på en större insats hos designern. Någon har funderat ut små smarta lösningar som skapar det där lilla extra. Det får du som kund betala för, men det är du själv som väljer, inget du måste. En viss typ av människor kör basic och enkelt, andra kör lyx å funktion och det kostar olika. Det kostar olika för att det är olika material. Olika mycket arbetsinsats och olika mycket tid nedlagt i produkten.

Ska man ha extra, så får man också betala extra. Ingen bestämmer vad du vill ha eller vad du skall köpa, det gör bara du själv, dina intressen och din egen plånbok.

Ibland köper jag mina tröjor på MQ, för att jag vill ha lite mera klass och lite mer kvalitet, men ibland köper jag dem på H&M, därför att det är vad jag har råd med just nu och jag behöver dessutom två.

Man får vad man betalar för och extra allt kostar extra mycket.

IMG_1058.JPG

IMG_1057.JPG

Share:

2 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *