Våra just nu populäraste produkter är våra pannband med pärlor. Här tänkte vi visa hur de tillverkas.

Först så pärlar vi dem själva för hand hemma i Sverige. Vi har ett stort lager med olika nyanser, storlekar och många olika rondeller och ”glitterbollar”. Det är något av det roligaste som finns att sitta och komma på färgkombos för nya pannband. Vårt nyaste tema är vintage. Ni kommer få njuta av väldigt vackra pannband redan på Hästmässan i Borås (för er som kommer dit).

Ett av de svåraste momenten är att få till den rätta längden. Cob har en längd och full har ju en längd och när man trär olika designs så har man olika stora ”glitterbollar” och då får man pärla och sedan pärla om när man har mätt och räknat…

Efter att vi har pärlat tar vi med oss alla pärlsträngar till vår fabrik i Indien. Vi är i Indien ca 3-4 gånger om året och varje gång vi åker dit så tar med med oss en ny kollektion som vi har tillverkat.

Väl i fabriken så bestämmer vi vilka som ska sitta på svart läder och vilka som ska vara på brunt läder. Ibland vill vi ha paddad baksida och ibland vill vi ha de lite nättare. Alla är i PS svängda, anatomiska form och har Click It-knappen eller Revolution-designen.

Efter att vi har bestämt vilka pärlor som ska ha vilket läder så startar tillverkningen. Då sys första pärlorna fast för hand på en platt läderbit som har vår form men som är större än själva pannbandet. Tråden som sys fast är för att hålla pärlorna på plats men det får samtidigt inte vara för tajt får då kan man dra sönder tråden när pannbandet böjs runt hästen sen.

Efter att pärlorna ligger fastsydda som ett vackert pärlsnöre på den platta läderbiten läggs själva pannbandet uppepå pärlorna. Pannbandsbiten är utskuren för pärlorna och har exakt den storleken som pärlorna har. Denna bit ser lite ut som ett pannband som har tappat alla pärlor och gapar tomt…

Sen sys denna nya läderbit fast på den platta läderbiten och pärlorna hamnar då i sitt fack där de ska vara. Allting görs för hand och det är riktigt pilligt precisionsjobb. När de två läderbitarna är sammanfogade med nål och tråd så klipps pannbandet rent från den första, platta läderbiten som var större än själva pannbandet. Sen putsas och poleras skarven mellan de två läderbitarna väl så det ser ut som en bit läder, fast det i själva verket är två sammanfogade bitar.

Coolt va!?20130916-093738.jpg20130916-093827.jpgHär är de färdiga pärlsträngarna som vi pärlar på kontoret hemma i Nyköping. Vi har även hjälp från föreningen Iris Hadar som hjälper oss med detta.20130916-093758.jpgHär ser man tydligt att det är två läderbitar som fogas samman, en framsida och en baksida och tillsammans utgör det vårt Click It-pannband.20130916-093843.jpgFärdigt pannband med Click It.

Share:

2 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *