Business boostInspirationProdukterVardagsliv

Vad ska man tänka på när man köper ett träns?

Läder är läder, eller? Nja, riktigt så är det inte för det enda olika läder har gemensamt är att de är just hudar. I träns förekommer oftast läder från kossor och vattenbuffel, det som skiljer dessa åt är varifrån lädret kommer och var det bereds, alltså garvas.

När en hud garvas så tar man bort håret och rengör köttsidan (den som var inåt kroppen) och sen bereds hudarna, man liksom konserverar dem för att man ska få dem hållbara och mjuka. När man garvar huden använder man alltsomoftast krom. Detta för att processen går väldigt mycket fortare och är billigare än att garva vegetabiliskt som tar ca 3 dagar. Men det är här skon klämmer, att garva med krom är väldigt farligt. Först använder man krom-3 men detta omvandlas till krom-6 när det kommer ut i naturen med restvattnet och är extremt cancerframkallande och förstör miljön. 

Kromgarvat läder har alltid en lilablå ton i mitten av lädret (om det inte är genomfärgat) och någon man ska undvika. I stort sett alla billigare träns är tillverkade i gromgarvat läder.

När man sedan har en hud som är exempelvis 6 mm tjock så måste man dela på den för man kan inte ha träns som är 6 mm tjocka. Detta kallas spaltning och när man har delat på lädret får man alltså två delar som vardera är ca 3 mm tjocka. Den ena delen är det finare delen och kallas narvsida, den andra som satt under narvsidan kallas spaltsidan. Här kan man som företag tjäna pengar genom att använda spaltsidan när man tillverkar träns. Man har en ful läderbit som man limmar/målar för att skapa en falsk yta för att det ska se ut som fint läder, alltså narvsidan av en hud.

Hur märker man att företagen använder spaltat läder i tränsen då? Jo, man kan känna med nageln på ytan och har den liksom en plastig yta/väldigt blank och lite hårdare så är det oftast fulläder som man försökt göra om till finläder. Man kan liksom få känslan av att lädret är väldigt torrt och gjort av papper. Man kan även böja på lädret för att se hur den veckar sig… Detta lädret är naturligtvis mycket billigare än narvläder och ingenting man ska satsa på.

En annan sak är överfettat läder, det är läder som har dränkts i olja under tillverkningen och ger en känsla av överdrivet mjukt och oljigt läder. Vissa tillverkare använder överfettat läder och det kan man märka om man drar försiktigt med nageln i lädret, blir det då en ljusare rand när man drar/böjer lädret så ser man att det är övermättat. Denna typ av läder töjer sig oftast väldigt mycket och är svårt att rengöra och få blankt. Det går nästan inte eftersom porerna är fullproppade med olja.

Så, när du handlar ett träns så fråga personalen vad det är för läder och varifrån det kommer. Det ska de veta och svarar de ”ko” så måste man fråga ”men varifrån”. Säger de då England eller USA och tränset kostar under tusenlappen bör man ifrågasätta det. Ett fint arbetat träns kostar pengar och särskilt när det är i eko-friendly/vegetabiliskt garvat läder (som PS använder). Oftast kostar våra träns mycket mer i inköp för oss än vad de billigare tränsen kostar till er som kunder hos stora kedjor.

Ska man ha ett arbetat träns (alltså att de har många sömmar och har många detaljer) som är tillverkat i fint eko-friedly så kostar det betydligt mer än ett kromgarvat träns i spaltläder.

tärnsjö5 Här spaltas lädret, det delas upp i rätt tjocklek alltså.

tärnsjö4 I den stora trumman bereds lädret.

tärnsjö3 Här ligger hudarna och väntar på beredning. Det är blandad ko och häst här.

tärnsjö1 Här ”plattas” lädret ut så det går att arbeta med.

tärnsjö godisGodis något? Detta är restavfallet från hudarna och körs direkt iväg till godistillverkaren. På riktigt alltså… Bläk…

Oftast är det bättre att investera i en fin kvalité som håller längre. Och sköter man sitt träns rätt blir det bara vackrare med åren.

 

 

 

 

Share:

15 comments

 1. Micke 9 november, 2013 at 18:18 Svara

  Bra förklarat men ni har sagt att narvläder istället för spaltläder som man kan tjäna pengar på att använda. Delvis rätt om crom6 oxå, cr3 blir inte automatiskt cr6!

  • Karin 9 november, 2013 at 18:36 Svara

   Oj, tack, har ändrat det nu.
   Krom-3 omvandlas väl till krom-6 när det förbränns och går ut i naturen och blandas med vatten etc?

 2. Therese 9 november, 2013 at 19:17 Svara

  Bra skrivet! Men en liten fråga, det står att det ligger både ko och hästhudar i väntan på beredning. Ni använder väl inte häst till era träns? Skulle kännas väldigt fel att använda:-)

 3. Jenny 10 november, 2013 at 12:04 Svara

  Bara jag som kan tycka att det känns lite ”not-so-eco-friendly” när ni transporterar det ända från Indien? Vore det inte bättre att göra det i Sverige? Bara en tanke 🙂

  • Karin 10 november, 2013 at 16:27 Svara

   Hej Jenny, jag ska se om jag kan hitta mitt inlägg om varför vi INTE tillverkar i Sverige. Jag tror du är med på noterna när du läser det. 🙂

 4. jessica 19 december, 2013 at 23:43 Svara

  Kommer jag o blir nyfiken. Några av era träns är ju billigare än andra, vilket inte är konstigt! Men det jag undrar är om ni använder ”fullädret” till era billigare eller om alla är gjorda av det finaste lädret?
  Sen är ju de olika arbetade också era träns o det påverkar ju med prislappen, men blir som sagt nyfiken eftersom ni har med tyglar till tränsen också 🙂 har ett träns från er o kanon nöjd med det! Använder dock inte tyglarna för tyckte de var för tjocka så där använder jag de jag hade från dyon istället! Men otroligt nöjd med tränset som sagt 🙂

  • Karin 20 december, 2013 at 11:46 Svara

   Hej Jessica,

   Bra frågor du ställer. Vi använder ALDRIG ”fulläder” utan är jättenoga med vilket läder vi använder, att de som jobbar med våra produkter har bra arbetsförhållandet och att vi vet vad vi sysslar med. Vi besöker fabrikerna 3-4 ggr per år så vi vet hur allting är och känner oss väldigt trygga och glada med detta.

   Vissa träns har inte lika mycket arbete, dvs sömmar, padding etc, så därför är dessa träns lite billigare eftersom de helt enkelt går snabbare att tillverka medan t.ex. Jump Off är väldigt komplicerad att producera med flera svåra vinklar och sömmar, så det tar väldigt lång tid att göra och kostar därför mer.

   Fråga gärna om du vill veta mer.
   Kram

 5. Emma 19 december, 2013 at 23:45 Svara

  Har precis beställt mitt första träns från er och undrar om ni har tips på hur man tar hand om det på bästa sätt?!

  • Karin 20 december, 2013 at 09:10 Svara

   Vad roligt, Emma.
   Du får med en liten burk med vårt eget läderbalsam och så har du en instruktionslista som också följer med. Enkelt sätt – vårda det med bra produkter så trivs det kanon!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *