InspirationProdukter

Denna eviga käkremsdiskussion

Vi kommer aldrig ha käkremmar på våra träns för vi tycker att det är att stäva bakåt i utveckligen av ridsporten. I hoppning är det inte ett krav och vi tror att det kommer försvinna på sikt inom dressyren också. Käkremmen härstammar från kriget och hade som syfta att hindra ”motståndarna” från att dra av tränset från hästen och då spändes den väldigt hårt. Sen har man låtit den vara kvar och bara lossat på den. En korrekt spänd käkrem har ingen inverkan alls.

Från några veckor tillbaka så blev det tillåtet att tävla dressyr utan käkrem på High Jump och Jump Off, vilken vi är superglada över. Vi har haft diskussioner med Mats Eriksson och Co. på förbundet och nu jobbar vi med varann istället för mot varann. Dock så blev en ryttare utesluten i helgen för hon tävlade på HJ. Hon vann dessutom klassen och dagen efter ringde domaren upp henne och bad om ursäkt för att hon blev utesluten och rättade till sitt misstag. Därför är det bra om ni som tävlar dressyr på dessa träns kanske skriver ut bilden nedan och har i tävlingsmappen tills dess att förbundet nått ut till alla aktiva domare. Men som sagt, det kommer ta ett tag innan alla vet vad som gäller men snart kommer alla frågor ha lagt sig och vi kommer, förhoppningsvis, gå en käkremsfri framtid till mötes. Håll ut, alla käka vänner!

TR PS of Sweden

Share:

8 comments

 1. Anne-Lee 9 mars, 2015 at 13:22 Svara

  Det går åt rätt håll!!
  Skulle du inte kunnat få denna skrivelse med en underskrift av Mats Ericsson? Det hade varit det bästa!

  Go girl!

  • Karin 9 mars, 2015 at 13:28 Svara

   Jag förstår hur du menar men jag tycker inte att det ska behövas. Mats har godkänt denna text och det bör räcka, sen är det förbundets jobb att se till att deras aktiva domare har kännedom om detta. Men jag förstår ditt tänk kring att ta bort alla tveksamheter.

   Kram

 2. Villemo Emilie Nordmo Bjerknes 9 mars, 2015 at 14:13 Svara

  Gjelder dette også for oss som har PS hodelag i Norge? Dommerne sa ingenting om det når jeg brukte mitt High Function i fjorårets sesong, men tenker på litt generelt grunnlag 🙂
  mvh Villemo

 3. Lina 10 mars, 2015 at 07:04 Svara

  Låter jättebra. Min fundering är bara hur domaren i fråga ska veta om ett ekipage som inte har käkrem använder high jump eller flat out. Alla kanske inte är så insatta o på vissa av träns krävs det ju käkrem i dressyren…

  • Karin 16 mars, 2015 at 10:30 Svara

   High Jump och Jump Off går som nosgrimma nummer 6 i TR II och är därför godkända utan käkrem, då nosgrimmans övre rem räknas som en låg käkrem. Övriga modeller av nosgrimmor är helt ”vanliga” och finns därför avbildade bland godkända nosgrimmor. För dessa krävs mycket riktigt käkrem.

   Det är förbundets uppgift att informera domarna om vad som gäller, men om informationen fortfarande inte nått ut så ska vi självklart kontakta förbundet igen för att se till att den gör det, så att inga missförstånd uppstår.

   Ha en fin dag!

 4. Anna 8 augusti, 2015 at 22:42 Svara

  Önska att förbundet informerar sina domare om vad som gäller. Dottern rider med ett High Jump på dressyrtävlingar och blir gång på gång ifrågasatt av domare. Blir så trött, ett onödigt orosmoment om hon ska bli godkänd eller ej trots att jag visat upp PS ”intyg” så ifrågasätts det:/

  • Karin 9 augusti, 2015 at 09:03 Svara

   Fy så tråkigt. Både High Jump och Jump Off är nu mera INRITADE i TR som gokända nosgrimmor i dressyr och det utan käkrem. Om jag vore du skulle jag skriva ut bilden från TRs uppdatering och sedan ringa till ansvariga på förbundet eller i ert distrikt. Det är deras skyldighet att hålla sig uppdaterade med ändringar i reglementet och det ska inte drabba ryttarna (och familjerna) om domarna ej är pålästa.

   Kram

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *