Idag när livet går långsamt och jag har lovat min omgivning att stanna i sängen för att äntligen bli frisk, så får vi detta underbara mejl från Maria Lilja som ville dela med sig av sin vän Marika Gunhagas häst Grazina och hennes historia.

Text: Marika Gunhaga
Foto: Maria Lilja

 

Utvärdering PS Flat Out Revolution
Drömmen om ett bättre träns började i och med problemen. Något som inte tryckte på alla miljarder nerver i nacken och låg nära ögonen på min stackars ponny.

Grazina har alltid varit en häst med spänningar, lätt för att stressa och är het. Svår att få lugn och vänta i alla situationer i samband med all motionering, ridning, longering, tömkörning; Allt. Hon har alltid varit glad och en arbetsmyra utan dess like, men mer och mer smög sig problem fram.

Låsningar, spänningar och nackproblem samt mer och mer en häst som inte var tillfreds med att få arbeta. Först var det bara att hon inte ville bli tränsad, hon som alltid kastat sig efter tränset med öronen framåt så fort det tagits fram. Sen började hon slänga med huvudet, tics som bara blev värre och värre, så illa att hon vid ett tillfälle höll på att slå ut tänderna på min bästa vän som skulle tränsa.

I samarbete med ET så behandlades hon med laser och regelbundna genomgångar för att bli mjuk och må bättre. Vi upptäckte en förhårdnad i överhalsen under mankammen där en muskelknut bildats stor som en golfboll, den gick inte att massera bort trots daglig massage och stretchning. Hon har alltid stått med Back on Track-täcke, på senare år även en nackhuva som gjort mycket för huvudvärken ifrån spänningarna. Men det har inte blivit bra.

Tidigare stod vi i ett ridskolestall och innan jag flyttade därifrån kunde jag inte binda upp henne då det lilla trycket som uppbindningen gav mot nackstycket på grimman var tillräckligt för att hon skulle antingen kasta sig sidledes eller resa sig rakt upp. Ticsen fanns då även när man tog på grimman, när jag gjorde i ordning innan ridning så fick jag tränsa först innan allt annat så hon hann lugna sig innan uppsittning, i samma sekund som nackstycket la sig på plats så blev det nästan panik. Rakt upp allt som oftast, med mig hängande i tygeln, stod hon kvar så fick man vara glad. Bara spänna nosgrimman och käkremmen var ett större äventyr än något annat, tidskrävande absolut då det krävde ett enormt lugn och tålamod med henne. Väl klara och på väg ut fanns inga problem, rida gick jättebra.

Flyttade till ett mindre stall med få hästar för att hitta ett lugn i hästen, stressad som hon var. Vid den tiden hade jag använt ett Dyon the Difference under en tid och hon hade mindre problem vid tränsning och det gick nu att ta på grimman utan problem, allt som oftast. Stegringarna hade försvunnit men hon blev väldigt ofta enormt svettig vid ridningen och andades väldigt häftigt, utan ha blivit stressad, trots att hon var i tävlingskondition och tävlades aktivt.

Efter flytten så blev allt mycket bättre men problemen fanns där lurande under ytan, ticsen kom tillbaka titt som tätt och ställde till det för oss. Byte av tränare och utrustning gjordes och en gladare häst tittade fram. 24 juni köpte jag hem ett PS-träns efter månader av funderingar och sparande. Blev ett Flat Out då det var en ställbar nackplatta på detta, allt för min primadonna.

Tränsningen blev mycket lättare då käkremmen var borta, något som alltid utlöst tics, att bara ta i käkremmen. Nosgrimman är enkel att spänna utan pullbackfunktion så den är precis så lös som jag vill ha den hela tiden, snokremmen avtagbar då den inte behövs. Tränset är enkelt och totalt stilrent vilket passar Grazinas huvud perfekt.

Ännu bättre så kan jag även använda tränset till kandarridningen med hjälp av en lös nackstycksrem som läggs ovanpå nackplattan. Vi tävlar medelsvår dressyr och satsar uppåt så ett PS-kandar är en önskan till framtiden, i brunt.

Mitt tidigare kandar, svindyrt och specialbeställt till Grazina, dammar nu i en låda där det får glittra bäst det vill. Hon klarar inte av ett vanligt nackstycke numera, kanske en dag i månaden, men till vilken nytta då hon bara blir olycklig och får ont. Jag provade och på tre dagar så reste hon sig igen vid tränsningen så det talade sitt klara språk!

I somras i samband med en hoppträning så gick vi omkull över hinder, jag red då med difference-tränset. Så här i efterhand så kan jag nog med 90 % säkerhet säga att när hon tog av på hindret fick hon en black out på grund av att tränset gjorde det svårt för henne att andas, om nackstycket ska sitta på plats krävs åtspänning av käkremmarna vilket gör att de ligger an konstant vid strupen och påverkar andningen.

Rider numera endast med Flat Out och blir bara nöjdare och nöjdare, Equiterapeuten är mycket nöjd med de ständigt minskade spänningarna och muskeluppbyggnaden. Alla som ser henne säger ”Wow vad fin hon blivit!” och tränare öser beröm för att hon är så lugn numera.

I höstas så i samband med påbörjad vinterträning så började hon bli riktigt konstig vid ridningen efter en lång period med en kalasfin häst och vid klinikbesök så konstaterades hon halt. Behandling gjordes och efter några veckors vila och medicinering så är hon igång igen gladare än aldrig förr. Hon har verkligen hittat ett inre lugn och är nöjd och frustar mycket. Har alltid fått kämpat med lösgjordheten medans den nu infinner sig direkt när jag tar tyglarna efter framskrittning. I samarbete med veterinären och ET så tror vi att när alla år av spänningar och stress släppte så kom överansträngningar och sådant från tidigare fram. Hon är 17 nu i år så har nog funnits en del under åren som inte hittats då hon döljt det genom att vara spänd.

Idag rider jag med ett novabett eller ett tredelat D-ringsbett, tidigare har jag fått rida mycket på pelhamstång då hon blivit så stark att jag inte orkat med henne alls på grund av min skadade hand som gör att jag har svårare att hålla i tygeln ordentligt.

I samband med ridklubbens luciashow i december fick jag chansen att rida på min gamla stjärna. Ponnyn på miljardernas miljarder som alltid ställt upp för mig och litar på mig till 100 %. Tänkte att nu ska jag prova och se vad han säger, även han har haft spänningar i huvudet och nacken också. Direkt vid tränsningen la sig tränset perfekt över nacken, inget tryck mot öronen eller någonstans alls och han var världens nöjdaste ponny. Grät nästan av lycka över hur ett träns kunde ligga så J*VLA BRA!!! Han hade det på under vårt nummer samt vid sin presentation som årets stallbästis 2013 med mig vid sin sida, och mottog rungande applåder över sina insatser som ridskoleponny i 14 år och sin kommande 20 års dag.

Är fortfarande lyriskt glad över mitt PS-träns och kommer alltid vara det, har hittills inte kommit på några negativa saker med det men massor med positiva!

* Anatomiskt, brett och ställbart nackstycke för bästa passform och minskat tryck på nacken

* Enkel knäppning på nosgrimman

* Snabbknäppen till bettet

* Avtagbar snokremssölja

* Bra kvalitativt läder som är lätt att jobba med och smörja

* Jag vet precis vad som hänt med tränset hela vägen vid tillverkning och kan med säkerhet veta att tillverkningen gått till på bästa sätt för alla inblandade

* Sidostyckena lägger sig inte nära ögonen och då jag bytt plats på sidostycke till bett och nosgrimma så passar nosgrimman även perfekt vilket annars brukar vara katastrofartat att lyckas med

* INGEN KÄKREM! Lycka på hög nivå för oss

* Stilrent

Vi är otroligt nöjda med vår Perfect Sit-produkt och rekommenderar den till alla jag känner! Frågar någon om hur hon blivit så fin så är det tränset som räknas upp snabbt. Grazina kommer få ha sitt älskade träns så länge hon lever kvar och aldrig mer behöva ha ont och bli spänd för att en så enkel sak som ett träns ligger dåligt.

Grymt bra jobbat och lycka till med vidare utveckling av era drömmar!

Hälsar
Marika Gunhaga & Grazina

20140115-175033.jpg

20140115-175057.jpg

20140115-175114.jpg

Share:

10 comments

 1. Lisa 15 januari, 2014 at 20:40 Svara

  Tänk att utrustning kan vara så avgörande! Särskilt när hästar inte kan prata utan bara signalera och visa vad de tycker och då det dessutom finns ryttare som drar och sliter ännu mer för att hästen är ”stel och stretar”. Den ”sitter fast” säger man… Hmmmm. Byt utrustning säger jag!

 2. Helena 15 januari, 2014 at 20:42 Svara

  Otroligt vilken läsning. Varför kan inte ryttare fatta att bra träns är lika viktigt som bra sadlar?

  Tack PS för att ni finns. Jag använder aldrig andra träns på min häst efter att ha köpt ert.

 3. Lindha 15 januari, 2014 at 22:17 Svara

  Åh detta gjorde att mitt hopp tändes igen. Min häst har stått ”skadad” sen september, veterinärerna hittar inget fel, men han vill inte ens trava utan slår bara med huvudet hysteriskt. På inrådan av vet. Har jag nu beställt ett ps träns, back on tack luvan har han redan för huvudvärken, och lixom hästen i berättelsen har han muskelknutar i halsen. Hoppas hoppas detta hjälper oss oxå

  • Thereze 16 januari, 2014 at 10:44 Svara

   Hej!
   Vart bor du någonstans? Jag rekommenderar ett besök hos Sven Lindblom och hans klinik i Sätra Brunn om du inte bor allt för långt bort. Har är jätteduktig och hittar nästan alltid vad som är fel när vanliga veterinärer inte gör det. Kan starkt rekommendera honom, han har hjälpt så himla många hästar att komma tillbaka efter skador och andra problem, även hästar som blivit utdömda av veterinärer! Sök på Älskade Sätra Brunn på Facebook så hittar du telefonnumret i ett av inläggen där, även massor med annan intressant läsning! Sven har telefontid Mån, Ons och Fre mellan kl 8 & 9 på morgonen 🙂 Lycka till!

 4. Yvonne 15 januari, 2014 at 22:56 Svara

  Oj! Det va så att tårarna kom, helt otroligt! Jag själv längtar efter ett PS träns till dotterns lilla prinsessa. Men vet inte riktigt vilken man ska välja, då vi gillar både dressyr och hoppning. Hoppas PS kommer till Falsterbo och ha lite rabatter på sina produkter:) Jag håller på och spara pengar tills dess:)

 5. Paulina 16 januari, 2014 at 00:35 Svara

  Jag ska LÄTT spara till ett av era träns! Jag provade min häst på hackamore idag, och hon blev jättefin och avslappnad och inte alls lika ”tung” och stark! Hon var lätt som en fjäder, och man kan ju bara drömma om hur fin hon skulle bli på ett av era fantastika träns! Bäst är ni!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *