Ja, det gör jag faktiskt. Jag skulle vilja att PS designa en riktigt smashing bra sadelgjord som är anatomiskt, som får sadeln att ligga stilla och som främjar hästens rörelse och inte tvärt om. Jag ska prata lite med vår equiterapeut nästa vecka när vi spelar in vår produktfilm om tränsen och sen behöver jag läsa på lite om hur hästens anatomi ser ut down there. 🙂

Vi har några tankar på vad denna sadelgjort need to have och lite saker som är nice to have. Har ni några tankar att dela med er av. Need to have är alltså helt nödvändiga saker som måste vara med och nice to have är extra bonus om det fanns. Är ni med?

Så, vad är era Need och Nice för en sadelgjord?ps-sadelgjord1 ps-sadelgjord2

Share:

32 comments

 1. Matilda Bäck 10 januari, 2014 at 11:32 Svara

  Jag skulle gärna se en hoppgjord som jämnar ut trycker och som kanske är lite elastisk som den franska gjorden Erik Le Tixerant , men som kanske ger lite mer skydd i hoppningen. Har en häst som är lite känslig med sadelgjorden, men som drar upp frambenen så i hoppningen att jag behöver en magplatta, speciellt nu när hon har brodd. Skulle gärna se den lite billigare än den franska gjorden!

 2. Camilla 10 januari, 2014 at 11:40 Svara

  Att den är svängd vid ”armvecket”, så som globus ”Ronja” är. Att den även passar alla typer och kan ligga hyfsat stilla även om hästen är sommarfet eller vältrimmad. Nu kan man inte få allt om hästen är runt men något som kanske ”gjöt” sig fast och låg stilla, bättre än medel idag, skulle vara trevligt. 🙂

 3. M 10 januari, 2014 at 11:42 Svara

  Åh skulle lätt köpa den till ”min” häst, om det är en dressyrgjord! Har en häst som verkligen avskyr när man spänner sadel och tror att han skulle bli iallafall en smula gladare över en som är utformad så bra som möjligt.

 4. Monica 10 januari, 2014 at 12:11 Svara

  En sadelgjord för ponny och islandshästar som ligger bra. Många av dessa kan ha ganska liten manke och runda i ryggarna. Flera är dessutom överbyggda bak.
  Behövs en rejäl kluring. Dels på form och material. Har inte känt och klämt på Globus breda gjord. Tyckte att Topreiters kändes stel. Har en Erik Le Tixerant, men skulle önska att ”plattan var större” och då också formad så att den inte stör rörelserna. Annars har jag hört att även unghästar och hästar med lite ”gjordfobi” accepterar denna bättre.Fördel om den är lättorkad, avspolbar och mjuk mot hästen. skulle också önska att det är bättre kvalite på spännen. Oftas rostar dessa ganska direkt vilket gör att det inte känns kul om man betalt 1500-2500:- för en gjord. Känns också lite stelt och B efter ett tag.

 5. Emmy 10 januari, 2014 at 12:26 Svara

  En sadelgjord behöver vara lätt att rengöra. En massa djupa sömmar gör att rengöring under den geggiga perioden tar lång tid.

 6. Hanna 10 januari, 2014 at 12:44 Svara

  En ställbar (alltså för olika längd) hopplattegjord, så den fungerar även om hästen lägger på sig. Eller om man vill använda den till en annan häst. Jag har en Knights som inte tillverkas längre som är kanon. Gärna med mer elastik runt plattan, tänk åt Tixerant-gjordarna. Sen skulle jag gärna se en ställbar dressyrgjord också.

 7. Emelia 10 januari, 2014 at 12:49 Svara

  Need Elastisk på något sätt och den ”läderremmen” som man sätter fast Martingallen/förbygeln med.
  Nice svängd vid armvecket och inte allt för dyr

 8. Johanna 10 januari, 2014 at 13:00 Svara

  Need to have:
  – Anatomiskt utformad som är så bekvämt det bara går (självklart)
  – Vet inte hur andra hästar ser ut men min behöver en sadelgjord som är svängd och då inte drar fram sadeln. Alltså inte enbart utskuren för benen. Som denna https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQIsNNTGr_eLAZG69TqLf54Zym-62DlaSTe7vXddjOvSU4Oos82
  – Enfärgad

  Nice to have:
  -Ringat att fästa hjälptyglar i, både under och på sidan.
  -Att ”piggen” på spännet flexar och inte är löst. Vet inte hur jag ska förklara men det ska sitta i samma position hela tiden med en fjäder eller liknande som gör att du bara drar i stroppen och när du släpper åker ”piggen” in i hålen utan att du behöver stå och fippla med piggen och då tappa taget om stroppen och får börja om igen. Hoppas ni förstår vad jag menar.
  – Resår på båda sidor alt undertill, det som är bäst för hästen.

 9. Paula 10 januari, 2014 at 13:49 Svara

  Att gjorden är svängd vid ” armhålan” , har en ordentlig hopp-platta, öglor att fästa brösta i, resårer i båda sidorna, mjukt stoppad men ändå att den andas, ordentliga spännen till sadelstropparna som rullar lätt och som Johanna skriver ha en återfjädrande effekt, för ibland skulle man behöva en extra hand, och gärna vara två färgad så man kan ha den till både svart och brun utstyrsel.

 10. Sofia 10 januari, 2014 at 13:57 Svara

  Rider själv med den franska gjorden (Erik Le Tixerant) sedan flera år tillbaka då det är den enda gjord som jag upplever verkligen ligger där den ska och inte glider fram och lägger sig i armvecket. Den ger hästen stor rörelsefrihet och hjälper den dessutom att lyfta ryggen då man kan lägga den lite längre bak än en vanlig gjord 🙂 Men, den är väldigt dyr (och inte överdrivet snygg) och skulle gott behöva en värdig konkurrent på marknaden. Så något i det stuket från PS vore ju toppen! 🙂

 11. Julia Enqvist 10 januari, 2014 at 14:44 Svara

  En magplatta som är svängd vid armväcket på hästen då min häst är trång precis där bakom och känslig i huden där. Magplatta för att han slår i ibland vid hoppning. Även att sadelgjorden är mjuk i kanterna och fördelar tryck! Som sen inte är svindyr 🙂

 12. Lova 10 januari, 2014 at 15:04 Svara

  Super bra ide!
  Min ponny får super lätt skav ungifär vid armbågarna. Så någonting som är extra mjukt och anatomiskt

 13. Cicci 10 januari, 2014 at 15:18 Svara

  En lädergjord med elastiskt material under magen (typ Eric le ..) som i grunden är kort men går att göra om från dressyrgjord till hoppgjord och med en extra platta som
  Man kan sätta på utsidan under magen mot slag
  Vid hoppning vore grymt!

  Need: anatomisk
  material som kan flexa lite under magen så man kan spänna gjorden lösare och att hästen kan andas.
  Läder längs sidorna på hästen
  Mjukt material som lätt formar sig efter hästen

  Nice: en gjord som går att förlänga så man bara behöver en till två sadlar
  Extra del under magen som fästs på utsidan så man kan skydda extra vid hoppning
  Spännen för hjälptyglar framförallt under magen
  Material som andas under magen för att förhindra att hästen blir för svettig
  Som någon ovan sa, fjädrande piggar för fästet för att förenkla när man spänner gjorden

  Det blir väldigt spännande att dölja detta! Men tanke på era träns så tror jag detta kommer bli en grym produkt 🙂

 14. Sussie 10 januari, 2014 at 18:19 Svara

  Jag har fått låna en lädergjord som är specialsydd för en häst där sadeln inte låg stilla. Är så nöjd att den även funkar på min unghäst. Den är svängd på ett annorlunda sätt som inte finns på marknaden. Den är bredare än andra dressyrgjordar. En sådan med lite nya idéer vore kanon! Hör av er om ni vill veta mera om den. Ps kul att ni finns med ert ny tänk.

 15. Anna Niklasson 10 januari, 2014 at 19:31 Svara

  Jag drömmer om en anatomiskt utformad sadelgjord som är riktigt kort, så att även vi som har nätta hästar får möjlighet att använda en riktigt bra gjord! De som finns på marknaden idag är 45 cm som kortast – och min islandshäst behöver en gjord som är max 30 cm (25 cm vore allra bäst).

 16. Elinor 10 januari, 2014 at 22:55 Svara

  En som är utformad ordentligt vid armbågarna (ser stor skillnad på min häst, hur hon rör benen med och utan sadel… sadeln är givetvis utprovad av sharpman, så dåligt ligger inte den) Gärna en som släpper igenom blodcirkulation, som passar hästar som har en liten manke och ”rush kana” rygg så man skjuts framåt och nästan upp på manken i varje steg/språng barbacka. Dvs inte får sadeln att åka fram på bogar, vilket i mitt fall är det största problemet då hästen absolut hatar när det ens ligger på lite.
  Givetvis i en smakfull design, funktionabell, inte påverkar lungor/hjärta/nerver, som inte behöver spännas hårt.

 17. Cassandra Jalmander 11 januari, 2014 at 22:38 Svara

  – Anatomisk utformad
  – Snabbknäppe nere så att man får fast förbygeln

  – Snygg design, snyggt resår som inte har ”resårfärg” alltså inte beigegrå

 18. Katarina 12 januari, 2014 at 10:31 Svara

  Kan du kombinera ELTs förmåga att få gjorden att stanna på plats och tryckutjämna med Equi-Guards spännen som löper, göra den anpassningsbar i längd OCH lätt att rengöra?

 19. Camilla 12 januari, 2014 at 13:15 Svara

  Jag har en ELT (den franska) till min känsliga lilla dam och med den har hon gått från att hugga när man spänner sadelgjorden till att inte röra ett öra. Så en tryckutjämnande, anatomisk gjord som är bred under magen men smal på sidorna så hästen får plats att röra sig -elastisk mer än vid spännena. Sedan har min häst ett lite jobbigt sadelgjordsläge -sadelgjordsläget är längre fram än sadelläget så sadlarna draaas framåt. Därför är min önskeform på gjorden att den är bred ”platta”, smalare ändar, och svängd så att ”plattan” är där den ska vara och spännena är längre bak.

 20. Smilla 13 januari, 2014 at 19:40 Svara

  Alltså

  Needs:
  Att den underlättar för hästar som ogillar när man spänner sadelgjorden! Och är anatomiskt utformad!

  Nice: en riktigt snygg och lättrengjord gjord. Billig 😉

 21. Joannna 15 januari, 2014 at 10:06 Svara

  Svårt det här att beskriva men skulle vilja att den bra utformad, jag har en skimmel som lätt får skav, framför allt vid armbågarna så om det gick att göra något åt det så man slipper ludden 😉 . sen att den är tryckutjämnande. Helst att den skulle vara lätt att rengöra, inte massa sömmar det är inte snyggt efter ett tag och svårt att få rent. Sen gillade jag iden som några skrev där upp med att kunna göra den längre och kortare, den borde ni spåna vidare på 😉

 22. Caroline Gustafsson 19 januari, 2014 at 19:00 Svara

  Åh vilken bra ide! Jag skulle vilja se en dressyrgjord som är byggd som en ergonomisk hoppgjord med tryckplatta och mycket plats för armbågsrörelse! Jag önskar den vore tunn och inte en massa lager av material utan så lite som möjligt i vägen. Inte en gjord som fortsätter över spännena då man ska kunna ha den på singelkåpa å ändå ha spännena högt för att inte risker att spännena stör. / Caroline

 23. Sofia 29 april, 2014 at 15:14 Svara

  Need:
  – Magplatta
  – Anatomiskt formad
  – Läderöversida
  – Läderundersida eller avtagbart fårskinn liknande santa cruz european
  – Liknande elastik som amerigo hoppgjord
  – Tryckutjämnande som t.ex. cair
  – Chockabsorberande som prestige t-tech, amerigo hoppgjord
  – Lång och kort modell
  – Gör ett val om man ENBART vill ha en ring mitt under magen eller om man vill ha karbinhake och ringar på sidorna och under magen på långa
  – Gör ett val om man vill ha en ring under magen eller inte på korta

  Nice:
  Sömmar och färger som matchar förbygeln och era olika träns

  Tror jag fick med allt
  🙂 🙂 🙂

 24. Vilma 28 juni, 2014 at 22:27 Svara

  Ett stort need to have för min pålle skulle vara en tålig lädergjord, som höll sadeln så stilla som möjligt, Spännen med fjädrar som ”åker in själv” i stropphålen och ordentligt utskuren vid armhålorna. Givetvis med så lite rörelseförhindring som möjligt.
  Det där lilla extra, skulle vara olika fästen för div hjälptyglar och en matplatta som går att ta av/sätta på vid behov. En multifunktionel gjord helt enkelt 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *