Idag var det dags för lektion nummer två för Christofer. Vi fortsatte arbeta med rundheten i överlinjen via skänklarna och sätet. Sammy var lite tröttare idag vilket är förståeligt då han kämpade på så bra igår med ett helt nytt rörelsemönster. Han är ju trots allt 17 år och har rört sig i sin stora trav hela sitt liv och helt plötsligt ska han använda sin kropp på ett annat sätt! Jobbigt men ack så nödvändigt och jag märker enorm skillnad på honom när han (och jag för den delen) hittar rätt knappar. Även jag var lite trött idag, det kändes som att resetröttheten kom idag och inte igår. Jag hade därför stundtals svårt att fokusera och kände inte att jag hade exakt rätt timing i min hjälpgivning.

Dock anser jag att jag och Sammy kommit så långt att även de dagar allt inte är så bra som det kan vara, så är det fortfarande väldigt bra.

Vi fortsatte alltså att arbeta med både halvhalter och hela halter och vi arbetade mest i trav då det är där han har svårast att hitta den riktiga rundheten i överlinjen. I igångsättningarna rundar han sig fantastiskt fint för att sedan orka hålla i det ungefär ett halvt varv på volten innan jag på nytt fick göra antingen en halvhalt och ur det be om några steg samling och sedan rida fram i den runda traven igen. Hittade vi inte rätt i halvhalten så gjorde vi en hel halt.

I galoppen började vi titta på rakriktning och rakställning på fyrkantsspåret. Så fort jag gick ur ställningen så blev han lite lång igen och tappade rundheten, så då gick vi in ett varv på en volt för att sedan fortsätta på fyrkanten i rakställning. Sammys naturliga reaktion är annars att bara springa fortare istället för att samla upp sig för skänkeln, framförallt när vi har 60 meter långsida framför oss. Det resulterar i att jag får bromsa upp honom för handen och så fort han hamnar på handen så har jag inga förutsättningar att lägga över vikten på bakdelen. Efter några volter kunde han ta min skänkel på rätt sätt även i rakställningen, alltså att han aktiverade magmusklerna mer och höjde sin rygg.

Innan bytena kan fungera måste Sammy bli mer stabil i sin rakriktning och rakställning i galopp och kunna ta min skänkel som samlande, för att han inte ska hamna på handen. Först då får han en rund galopp med ett tillräckligt svävmoment för att kunna göra rena byten. Jag upplever att det vi får hjälp av med Christofer just nu är precis den pusselbit vi saknat för att kunna gå vidare med de svåra sakerna. De andra pusselbitarna är till stor del redan på plats, så när detta sitter kommer vi att ha helt andra förutsättningar för att kunna gå vidare med sådant jag drömt om länge. Christofers uppskattning var att detta skulle ta ungefär en månad att lära om och det tror jag är rimligt. Nu vet jag vilken väg vi ska gå och vet vilka reaktioner jag vill ha av Sammy.

Imorgon ska vi jobba från marken och titta både på groundwork och longeringen, det blir bra med ett pass mitt i veckan där jag inte rider, så att Sammy får vila upp sig lite inför torsdag och fredag.

20140409-082902.jpg

20140409-082907.jpg

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *