Idag jobbade vi med groundwork och longering och återigen har jag varit så nöjd och glad resten av dagen, det gick riktigt bra och vi fick precis den hjälp vi behövde även i detta arbete! Jag fick börja med att visa lite groundwork och där hade Christofer inget alls att anmärka på. Han tyckte Sammy var fin på hjälperna, han följde mig perfekt (alltså att tänka att hästen ska komma till mig och alltid sträva efter att vilja vara med mig). I longeringen har vi haft lite problem med slutan då jag inte fått till det. Den funkar hur bra som helst i groundwork, arbete vid hand och ridning, men någonstans har det inte kopplat i longeringen. Han blir nonchalant och lyssnar inte på hjälpen helt enkelt och jag vågar inte riktigt ta igenom den då Sammy har lätt för att stressa upp sig och stänga av om jag gör det.

Jag förklarade problemet för Christofer och han i sin tur förklarade att jag var tvungen att ta igenom hjälpen även om Sammy blir lite stressad, för om jag ger efter så fort Sammy stressar upp sig så lär jag honom att lösa problemet genom att bli stressad och därmed slippa svara på det jag ber om. Jag måste istället ta igenom hjälpen, även om Sammy blir stressad för att säga till honom att han får lov att lösa problemet på ett annat sätt än genom stress. Dock får jag aldrig öka trycket när han blivit stressad, men inte heller ta bort det. Det är också viktigt på att matcha det fysiska och det psykiska trycket på hästen. Jag kan alltså inte öka det fysiska trycket utan att öka det psykiska, då det sänder ut dubbla signaler och hästen förstår inte vad jag ber om.

Så fort jag tog igenom hjälpen och matchade de båda trycken så gick Sammy i en sluta på longen med en gång! Återigen fanns alla pusselbitar där utom den sista, och när den kom på plats så funkade resten också. Härligt! Vi hittade också en mycket fin rundhet i innersidan i slutan, där Sammy skålade ur sig över sin innerbog, lyfte sin ytterbog och behöll inner höft fram. Då hittar han även en fin rundning av överlinjen.

I traven tyckte Christofer att Sammy hittade en bättre rundhet än vad han gör uppsuttet. På longen går Sammy lite lägre med huvudet, utan att bli tung på bogen, så på ridpasset imorgon ska vi se om en lägre form kan hjälpa honom ytterligare med rundheten i traven. Att han hamnar lite ur balans uppsuttet beror självklart på att det dels sitter en ryttare på ryggen och dels att han aldrig lärt sig att trava på så mycket på longen som han fått lära sig när jag sitter på. Han har inte samma invanda rörelsemönster på longen som uppsuttet med andra ord.

I galoppen hittade han också en fin rundhet av sig själv, och jag kunde både skicka honom mer framåt och samla honom i en härlig, rund form. Efter longeringen tittade vi på lite samling, något jag jobbat lite med direkt ur ryggningen. Ryggningen (förutsatt att han sätter sig i ryggningen och inte drar sig bakåt) hjälper honom att sjunka lite i lederna baktill och gör honom även mer alert, då jag ber om halt – direkt ryggning – direkt fram i 2-3 halva steg – halt – ryggning osv. Han vaknar till och får lättare att hitta snabbheten i benen som han behöver i de halva stegen. Han kändes riktigt fin och Christofer tyckte absolut att jag kan använda ryggningen som hjälp, så länge han tänker framåt ur den och inte bakåt, men i nuläget finns inga sådana tendenser.

Det var ett riktigt härligt arbetspass med flera aha-upplevelser. Speciellt insikten om hur jag hanterar Sammys stress, det var mycket nyttigt att få höra. Det är lätt att bli för försiktig med en häst som Sammy, som lätt blir stressad och går in i sig själv. Vad dessa egentligen behöver hjälp med är att lära sig hantera problem som uppstår utan stress, och det är min uppgift att lära honom det.

På kvällen tog jag en lektion av Therese, som jobbar åt Horse Vision och ger lektioner i frihetsdressyr. Oj vad roligt det var och även detta var fantastiskt nyttigt och användbart! Vi fick träna på grundläggande saker och Therese var en mycket bra instruktör. Hon har en häst med samma sorts psyke som Sammy, så hon förstod verkligen honom.

Vi fick göra olika övningar som alla är till för att få hästen att följa en och återigen, vilja vara med människan. Inget man gör är av betydelse så länge hästen är på väg bort från en och vill man kunna ha hästen lös måste den verkligen hela tiden söka sig till människan. Sammy verkade fantastiskt nöjd, han tuggade och slickade sig om munnen hela tiden! Han följde mig så fint och svarade efter en stund otroligt fint på dessa hjälper. Han hade nästan hela tiden sitt huvud vänt mot mig oavsett om jag stod framför, bredvid eller satt på huk framför honom. Detta vill jag absolut utveckla och imorgon tänker jag fråga Therese om hon vill komma hem till oss och hålla en kurs när det blir lite varmare!maja, dag3 maja, dag31 maja, dag33
Läs mer i Majas blogg här

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *