Tidigt i morse mötte jag upp Anne inne i stan och sen for vi ut till hennes gamla arbetsplats, Täby Galopp. Jag ville testa om vår nackstycken också kan hjälpa galoppörer så vi valde ut några hästar att testa på i arbete. Stallet vi var i heter Stall Malmborg och drivs av tränaren Caroline Malmborg. Där bor bl.a. rikshästen ”Bosse” och några andra riktigt fina stjärnor.

Sandra och Anna som jobbar i stallet testa både nackstycket till Flying Change/Jump Off och det lite lättare som finns på bl.a. Flat Out.

taby1.jpg Sandra och Poisen Ivy in action.

taby2.jpg Här jobbar Anna (innerst) och Sandra hästarna i ”hackekant” eller vad det heter. Det är i alla fall när hästarna inte går snabbjobb utan mer långsamt arbete.

taby3.jpg På väg från banan hem till stallet. Sandra först och Anna efter. Ser ni det snygga pannbandet? Dessutom har hästen Flat Out nosgrimman på sig.

taby5.jpg Här är det riktigt snabbjobb som gäller, då går det undan. På långsidorna går man i höger galopp (förvänd alltså) och inför kurvan byter man så hästen går i rätt galopp genom kurvan. Man växlar galopp med tyglarna och det går så in i he-vete snabbt att man knappt hinner se bytet. Eftersom man alltid tränar (på banan) och tävlar i vänster varv varierar man galoppen under varvet.

taby6.jpg När man värmer upp hästen håller man sig i ytterkant så de som jobbar snabbt kan gå om på insidan. Det är viktigt att alla håller sig i samma varv annars kan fruktansvärda olyckor hända. Ni ser på jockyns position att de bakom jobbar snabbt och Anna och Sandra värmer upp i långsam galopp med småbusiga hästar.

taby7.jpg Nja, inte riktigt som en dressyrsadel… Denna väger inte många gram och används i tävlingslöp.

taby8.jpgGaloppen är ju välkänd för sin knalliga, coola färger på träns. Inget jag som anatomisk-tränsnörd skulle sätta på min häst, men man måste vara öppen och ödmjuk inför en annan sport som jag är helt novis inom. Jag kan (ännu) inget om galopp även om en häst alltid är en häst och byggd av samma kött och ben.

Galopp är verkligen en sport för tuffingar. Hästarna får sånna adrenalinpåslag att de vill inget hellre än att dra iväg och löpa fullt ut. När man då hanterar dem innan träning är det väldigt taggade och vill iväg så det gäller att man har koll och kan läsa av hästen väl.

Innan varje träning så går hästarna i skritten ett bra tag och sen rids de under ganska korta perioder och sen avslutas passet med att de går i skritten igen. Efter det är det hage som gäller. Så deras muskelpaket till kroppar tas om hand på bästa sätt.

Du kan läsa mer om stallet på deras hemsida.

Share:

1 comment

  1. Malin 21 april, 2014 at 17:58 Svara

    Jag skulle inte bli olycklig fall paddingen på nåt av era träns skulle komma i nån skrikig färg 😉
    Men jag är ju en tjej som älskar orange och neon färger.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *