Nu har vi ju specialanpassat godis för klickerträning. När man tränar med denna metod krävs det ganska mycket godis, och då är det en stor fördel om godiset är nyttigt, gott och inte i så stora bitar. Men vad är då klickermetoden?

Följande beskrivning hittade jag här och den känns mitt i prick på ett kortfattat sätt.

”Är man det minsta intresserad av varelsers beteende kommer man förr eller senare i kontakt med den så kallade klickermetoden. Rätt utförd är det en metod som är effektiv och lustfylld för alla inblandade. Man kan klickerträna de flesta djurarter t ex hundar, katter, hästar, fiskar – och så klart alpackor och lamor.

Extremt kortfattat går metoden ut på att ett önskat beteende förstärks med ett ”klick” och en belöning. Klicket kan i princip bestå av vad som helst (t ex ett klick med tungan eller att man helt enkelt säger ”klick”) men viktigt är att klicket är distinkt och exakt lika varje gång och därför brukar det mest praktiska vara en att använda en så kallad klicker. Det är en liten manick som man håller i handen och som framkallar ett skarpt klickljud när man trycker på den. Klickljudet måste omedelbart följas av en belöning när djuret gör rätt.

För de flesta djur består belöningen av något gott att äta. När beteendet så småningom är riktigt förankrat hos djuret kan man ersätta klicket med ett kommando.”

20140609-222047.jpgSmå, goda och nyttiga godisar. Ni ser själva myntet bredvid som är lika stort som en femkrona.

20140609-222607.jpgHär kan du läsa mer om klickerträning för häst.

Share:

3 comments

 1. cicci 10 juni, 2014 at 08:42 Svara

  Jag som varit nyfiken på att testa att klicker-träna blev ju inte mindre sugen nu! Kanske får börja bara för att få använda godiset 😉

  Ps. Fick ett mejl nyss där det står ”Du bör se den här informationen” i ämnesraden och sedan skulle det finnas ett dokument i, som man ska klicka på en länk för att komma vidare till. Är det ni som skickat det eller är det någon som kommit åt er mejl? Det var nämligen lite grammatiskt fel i mejlet och det har jag aldrig upplevt att ni har tidigare! Ds.

  • Karin 10 juni, 2014 at 08:44 Svara

   Åh, öppna inte länken. Tainas konto har blivit kapat så släng bort det. Och visst är det bra med korrekt svenska, då ringer ju varningsklockorna direkt, haha.

   Kram

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *