Vardagsliv

Köpa häst på auktion

Just nu kan man se på nätet att Hannoveranerförbundet har lagt ut sin katalog med de hästar som ska delta i elitauktionen i oktober. Det är strax över 60 hästar för både dressyr och hopp som ska ropas ut och de är mellan tre och fem år gamla. Även ett tjugotal föl skall säljas.

När jag jobbade i Tyskland för många år sedan så såldes några föl på elitauktionen och det var ju något man såg fram emot och något som var positivt. Att få sina uppfödningar uttagna till denna auktion. Även i Sverige har vi ju detta för fölen.

Jag vet några väldigt duktiga ryttare som har ropat in en eller flera unghästar på olika förbunds auktioner och jag har bara hört positivt om det, men jag kan ändå inte släppa känslan av att det känns lite osäkert.

Jag är övertygad om att de hästar som säljs där är väl uppfödda, hanterade och kontrollerade på alla sätt och jag tror nog att man kan vara rätt så säker på att man köper en frisk och kry häst.

Det som bekymrar mig lite då, är att man ser hästen bara som ett objekt. Gångarterna är bedömda, exteriören lika så. Ridbarheten har någon också satt en siffra på, men vad händer med hästen som en individ? Är det en tuff, framåt individ? Är det en personlighet med lite lugnare mentalitet? Är det en personlighet som passar mig och passar min personlighet hästen?

Ridmässigt så är jag av åsikten att jag påverkar och ”gör” min häst och om jag är en duktig ryttare så löser jag de flesta hästar, så det är nog inget problem, men jag själv tänker ofta att man missar den där känslan.

Hur många är vi inte som har åkt land och rike runt för att leta häst och för att leta efter känslan.

Rätt som det är så hittar vi den. Vi blir kär i en häst. Vi faller för en uppsyn, en personlighet och en individ. Missar man detta om man köper hästen på auktion, eller hinner man se saker att fatta tycke för, även om man själv inte kan provrida den?

Jag tycker att det här är jättespännande och intressant och vill gärna höra era åsikter och gärna från någon som har köpt häst eller föl på auktion.

Hela katalogen hittar du här och min favorit hittar du här

Hittar du någon du skulle vilja ha?

IMG_3961.JPG

Share:

8 comments

 1. Agnes Mars 11 september, 2014 at 23:51 Svara

  Jag tror på auktionsform för föl/unghästar som än så längre är förhållandevis lite påverkade. Oftast får man ju tillträde till stallet innan auktionen börjar och man har möjlighet att prata med ägaren/uppfödaren. Till exempel att köpa föl på auktion är ju väldigt praktiskt, dels att du får se/tillgång till flera föl på samma gång och slipper åka land och rike runt, dels att någon väldigt duktig redan gjort en sortering. Så är man inte väldigt erfaren på just föl men drömmer om ett – perfekt! Jag köpte min nuvarande häst som 1,5-åring och uppfödaren trodde han kunde bli lite ”svår” och skarp. När jag väl red in honom visade det sig att det var den mest okomplicerade häst jag någonsin haft att göra med. Jag såg och fick ”prova” precis lika mycket som om det varit auktion dvs nästan inte alls. Vi kanske inte alls hade klickat när vi väl kom till ridningen, en risk jag var beredd att ta. Min andra häst som jag har köpte jag sedd men inte provriden. Detta på grund av att hon gått som avelssto tidigare och inte alls var igång/redo att ha ryttare på ryggen. Jag åkte dit och klappade kan man säga.

  Många köper ju dessutom sina hästar från utomlands osedda, så på en auktion har man med största sannolikhet åtminstone sett hästen i verkligheten. Så upp till att hästen kanske är fem år gammal tror jag att de kan funka på auktion, men sen när de blir äldre och ”får mer personlighet” så tror jag däremot inte att det funkar. Då måste man nog provrida för att hitta känslan.

 2. Helene 12 september, 2014 at 07:06 Svara

  Jag har köpt föl både på auktion och privat. Jag besökte alla föl i boxarna på auktionen som jag tyckte om efter första visningen. Efter det föll några bort. Att vara hemifrån visar mycket av den ”äkta” mentaliteten hos både sto och föl. Det finns tid att bekanta sig med hästarna. Iaf som jag upplevde det hos Hannoveranerförbundet.

  • Mariah 12 september, 2014 at 21:16 Svara

   Så har jag aldrig tänkt, att det faktiskt kan vara nyttigt och användbart att faktiskt se fölet eller unghästen på aktionen då det inte är hemma plan. Tack för det, det var nyttigt och bra!!

 3. Ylva 12 september, 2014 at 20:29 Svara

  Nu går vi mot höst och i oktober är den stora Kriterieauktionen för ettåriga travhästar. Där säljs ca 400 hästar på tre dagar. Katalogen är förstås omfattande och vi som amatörer bestämde vilken dag vi skulle åka ner, sållade först bort alla ston eftersom vi inte vill ha några sådana och valde därefter ut ett tiotal tänkbara hästar med önskvärd stam och som vi trodde skulle komma att passa vår plånbok. Av dem gick tre bort på plats, tre blev på tok för dyra, resterande var vi med och bjöd på. Jättespännande! Tyvärr blev det ingen häst med hem.

  Ett annat år på samma auktion stod HÄSTEN plötsligt mitt framför mig. Hade inte alls varit inne på just den hästen, ringde hem till min man som inte var med och sa att nu har jag hittat vad vi skall ha. ”Bjud då”! sa han, vilket jag gjorde. Tyvärr fick jag inte den heller vilket grämer mig än idag då den blev riktigt bra. Om den sen blivit det hos oss vet man ju aldrig.

  Visst kan jag hålla med om att hästarna här lätt blir objekt och man har inte en aning om hur dom är i skallen. Men det vet man nog å andra sidan inte med någon ettåring som man kollar på. Det är också viktigt att man redan innan man ger sig in i budgivningen bestämt vilka ekonomiska ramar man skall hålla sig inom. Det är lätt att dras med och man glömmer lätt att utöver auktionspriset tillkommer moms och auktionscourtaget på ytterligare 4%. Men visst är det spännande och jag är fullständigt övertygad om att auktioner inom den svenska halvblodsaveln skulle främja uppfödningen. Spännande är det i alla fall!

  • Mariah 12 september, 2014 at 21:15 Svara

   Jätte spännande. Tack så mycket för att du tog dig tid och berättade. Verkligen svårt att begränsa sig och hålla sig till budgeten. Jag skulle nog helt tappa fattningen om jag hittade något jag ville ha 🙂
   Tack så mycket och hoppas ni hittar något bra i år.

 4. Mathilda 13 september, 2014 at 07:23 Svara

  Tycker generellt att det är svårt när det gäller köp av unghäst.. Även om man får hälsa på den i sin hemmiljö, så betyder det ju inte att den är likadan sen när den ska jobbas. Visst är det en chansning att köpa ett föl på en auktion men det är det ju faktiskt också när du köper en sedd från Sverige. Så hittar du någon fin häst tycker jag du ska buda 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *